Nya tider i Hockeyettan

Tegs SK välkomnar Hockeyettans nyvalde ordförande Håkan Svensson. Håkan är en person med erfarenheter som kommer att vara nödvändiga i en framtid där försoning och gemensam utveckling måste sättas i centrum.

Jag skriver nu här inte bara för att hälsa Håkan välkommen ombord, utan också för att understryka att Teg var en de föreningar som tidigt ville sätta stopp för den process där Hockeyettan utvecklades i en riktning som vi först och främst menade var antidemokratisk, och inte heller gynnade hockeyns och medlemsföreningarnas sak.

Teg är en breddförening som fokuserar på sin barn-och juniorverksamhet. Vårt A-lag skall vara en konsekvens av hur väl vi tar hand om våra yngre medlemmar, så har vi sagt. I detta kommer vi att bidra till att våra ungdomar kan se tillbaka på en uppväxt fylld av goda minnen. Den huvudsakliga effekten av detta kommer att vara att vi bidrar till att fostra framtida medborgare, föräldrar och skattebetalare, varav en och annan också får en karriär som hockeyspelare som senior.

Hockeyn, som många andra idrotter, har utvecklats från att vara en folkrörelse som utvecklat själar och hjärtan till att bli en underhållningsindustri där majoriteten av de intresserade sitter som åskådare i soffan, på puben eller på läktaren. Vi inser givetvis problemet i detta, men konstaterar samtidigt att sådan är utvecklingen i vårt s k moderna samhälle. Teg kommer däremot aldrig att vara en del i detta. Vi är och förblir en breddförening. Och frågan är hur underhållningsindustrin klarar sig utan breddidrotten. Kan man i framtiden fortfarande fylla Globen om småhallarna stått tomma? I mångt och mycket läggs de största pengarna på de stora lagen i de största serierna. Är det Hockeyettans ambition att bli en lantlig kopia av SHL eller kan vi på vår nivå se andra ambitioner och så också hitta nya vägar till att finansiera våra verksamheter.

Jag tror på mångfald. Inte den mångfald som beskrivs som motsatsen till enfald, utan den mångfald vars motsats är monopol. När allt skall kommersialiseras finns också risken att allt ska passas in en och samma form. Särskilt nu i digitaliseringens tidevarv ser vi tydligt tendenserna att allt packas in i någon slags slät botoxform. Våra barn och ungdomar är inte lika, utan unika individer. Jag tror på individens olikheter och vill värna barnens möjligheter att få vara sig själva. Jag tror detta, inte bara för barnens skull, utan också för hockeyns skull.

Det finns så många idéer kring likriktning som i backspegeln visat sig stolliga, se bara på livsmedelsindustrin som för 20 år sen sa att Sverige var för litet för ett endaste bryggeri och att Umeå var för litet för ett slakteri eller att det inte fanns avsättning för lokalproducerad mat överhuvudtaget. Idag finns det över 200 bryggerier i Sverige. Hur många mejerier som ens finns bara i Jämtland vet jag inte, men många är det. Många småföretag utvecklas nu i mindre orter dit också allt fler väljer att flytta.

Samhället är lite som ett stenlagt promenadstråk. Det är förvisso stenarna som skapar stabilitet men det är mellan stenarna som gräset och livet gror. Vi små föreningar, vi kan se oss som gräset och maskrosorna mellan stenarna och vi är en viktig del av livskraften i hockeyn och idrotten. Vi små föreningar, vi tar hand om barnen och ungdomarna. Förhoppningsvis låter vi dem utvecklas i sin takt och utefter faktorer som inte styrs av kommersen. Det är dessa barn som en dag blir vuxna och ska ta över vårt samhälle. Vi hoppas att vi föreningar i Hockeyettan nu uppmärksammas och belönas för det jobb vi gör på ideell basis och att vi inte jämförs och hamnar i skuggan av de föreningar som kämpar om sponsorernas pengar i TV-rutan. Med detta önskar jag dig Håkan återigen välkommen att styra vår gemensamma skuta rätt på ett nu stormigt och oroligt hav.

Fritz Sprung ordförande Tegs SK 

Senaste nyheterna

Nyhetsarkiv