Erik Anderssons fick uppleva en 17 år lång och framgångsrika hockeykarriär.
Kronan på verket var två SM-guld med Skellefteå AIK på meritlistan.
Men han har också fått betala ett högt pris och idag kämpar han i sviterna efter allt för många upprepade hjärnskakningar.
Nu är drivkraften att utbilda och höja spelarnas säkerhet.
– Det här är bara toppen av isberg, vi kan inte längre bara helt naivt åka runt och skada varandra på isen. Det krävs undervisning och kunskap, säger han.
Erik Andersson jobbar nu intensivt för att dels medvetandegöra problematiken med huvudsmällar rent vetenskapligt och vilka negativa effekter det kan få för den enskilde individen. 2017 fick han en smäll i CHL-mötet mot Trinec.
Det blev hans sista match i karriären. Tacklingen fick oanade konsekvenser och kom att bli hans sista match i karriären. Ett ofrivilligt slut. Erik är långt ifrån ensam med sin historia.
– Det var inte ens en ful tackling. Jag är inte borta, men jag har sett på tv-bilderna i efter hand att jag blir lite frånkopplat, men sedan kör jag på. På vägen hem fick jag huvudvärk och förstod att nu måste jag bli kvitt symptomen, men det blev jag aldrig, utan det gick veckor och månader, berättar han.
Än i dag tvingas att vara selektiv i vardagen och hjärnskakningarna påverkar inte bara honom, utan alla runt omkring på ett eller annat sätt.
– Det har varit många tuffa stunder och jag har gått hos både psykolog och haft utmaningar att hitta glädjen i vardagen.
Tillsammans med SHL och spelarfacket SICO har han bland sett till att samtliga spelare som drabbas av hjärnskakningar kommer att använda en ny akut behandlingsmetod.
Anledningen är ett avslutat 3-årigt forskningsprojekt som visat på positiva effekter av behandlingen, ett resultat som kommer att ges ut i en vetenskaplig publikation från Lunds Universitet. Systemet är en ”kylhjälm” vars syfte är att genom kylning av huvud och hals sänka temperaturen i hjärnan och därmed minska effekterna av kraftiga huvudsmällar. Något som hittills dessutom visat sig förkorta skaderehabiliteringstiden avsevärt för drabbade individer.
Utöver samarbetet med samtliga SHL-klubbar hoppas han nu kunde utbilda fler klubbar i Sverige. Tillsammans med Tegs SK och Thoren Business School hockeygymnasium arbetar han nu får att sprida utbildning och kunskap i ämnet.
– Det är så glädjande att Tegs Thoren Business School i Umeå väljer att bli första skolan i Sverige att aktivt jobba med sina hockeyelever. Jag ser detta som en naturlig del i vår ambition göra det säkrare för våra ungdomar att spela ishockey och både hoppas och tror att fler kommer att ta efter och på allvar visa att de jobbar aktivt med och mot problemen med huvudskador inom hockeyn, säger han.